Home Lifestyle Duurzaam wonen: hoe kies je voor stijlvolle en duurzame meubels

Duurzaam wonen: hoe kies je voor stijlvolle en duurzame meubels

door Lizette

Met alle aandacht voor klimaatverandering lijkt “duurzaam” haast wel een modewoord. Maar als het op interieur en meubels aankomt, dan roept de term toch regelmatig een minder modieus beeld op. Er wordt gedacht aan tweedehands, ouderwets, rommelig, mindere kwaliteit en misschien zelfs wel een beetje een geitenwollensokken-stijl. Maar wat nou als je juist van modern houdt? Kan dat dan wel samen met duurzaam wonen? Wees gerust, het is prima mogelijk om voor stijlvolle en duurzame meubels te gaan!

Hoe kies je sfeervolle en duurzame meubels voor je woning

Er zijn verschillende manieren om te kiezen voor duurzaam wonen. Een stap is om te gaan voor duurzame opties voor je meubels. Het woord”duurzaam” betekent geproduceerd of verkregen op een manier die milieu en de natuur zo min mogelijk belasten”. Het betekent ook zoiets als “voor onbepaalde tijd productief blijven”. Als we die twee betekenissen beetpakken, zijn er eigenlijk hele eenvoudige manieren om stappen te zetten in het verduurzamen van de inrichting van je huis. En dan toch hippe meubelstukken te kiezen en een stijlvolle en eigentijdse inrichting te creëren.

#1 Koop van Nederlandse bodem

Een van de meest eenvoudige manieren van een stap in duurzame meubels is te kiezen voor producten die van begin tot eind in Nederland geproduceerd worden. Dat scheelt in ieder geval al een berg stikstof vanwege transport en dergelijke. En we hebben in Nederland stiekem heel veel topdesigners in de meubelbranche. Een toffe Harvink stoel wordt bijvoorbeeld helemaal in ons land worden ontworpen en gemaakt.

#2 Kies meubels van duurzame materialen

Niet alleen de origine, maar ook de materialen maken een meubel duurzaam. Zo heeft hout verschillende keurmerken waaraan je kunt aflezen hoe duurzaam het verkregen is, zoals FSC en PEFC. Hetzelfde geldt voor stoffen en metalen. De productie van staal is overigens niet erg duurzaam. Maar metalen meubelstukken, zoals van staal, gaan dan wel weer heel lang mee. Door daar over na te denken, kun je weloverwogen keuzes maken in duurzaam wonen.

#3 Duurzaam wonen is de trend

Een goede producent of goed merk is er trots op dat duurzame materialen centraal staan en laat dat duidelijk weten. Want het is tegenwoordig een belangrijke eigenschap die voor steeds meer mensen de keuzes beïnvloeden. Van de Harvink stoel en andere Harvink meubelstukken is bijvoorbeeld bekend dat deze helemaal van eerlijke, duurzame materialen is geproduceerd.

#4 Tweedehands is hip

Vaak wordt bij tweedehands gedacht aan stoffige en rommelige winkels met spullen waar niet veel mensen op zitten te wachten. Niets is minder waar. Vintage is helemaal hip! Zowel de fysieke kringloopwinkels als online platformen zoals Vinted en Marktplaats doen goede zaken in meubels. En dan bedoel ik niet een rechttoe rechtaan kledingkast. Nee, ik bedoel de parels van meubelstukken. Een originele Chinese bruidskast, een bijzettafel in de vorm van een olifant. Als je goed kijkt, vind je op die manier prachtige dingen voor in je interieur die een tweede kans in jouw huis verdienen. En die door het hergebruik dus nog langer mee mogen gaan.

Kleine tip: de mooiste vondsten doe ik overigens toch altijd in de wat rommelige winkels waar je het minder verwacht.

#5 Kies tijdloze duurzame meubels

Zodra er een nieuwe woontrend komt, zijn mensen geneigd om hun oude meubulair weg te doen. Want je kunt niet alles op de zolder kwijt. En het is toch wel leuk om eens in de zoveel tijd een nieuwe inrichting voor je woning te kiezen. Toch? Ja, dat is misschien leuk. Maar ook wel erg belastend voor het milieu. We gooien in Europa zo’n 12 miljoen kasten weg! Overweeg daarom tijdloze meubelstukken die je kunt combineren met verschillende intereurstijlen. Zodat wanneer je van je bohemian look naar een moderne stijl gaat, de Harvink stoel gewoon lekker kan blijven staan.

Een sfeervolle inrichting met duurzame meubels

Naast een mooie inrichting van je woning met meubels waar je echt een goed gevoel bij hebt, hebben duurzame keuzes voor je huis nog meer voordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van je portemonnee? Tweedehands meubels zijn vrijwel altijd goedkoper dan de nieuwe versie. En al kies je voor een duurzaam designmerk, dan nog bespaar je uiteindelijk geld door te kiezen voor goede kwaliteit van meubels met een lange levensduur. Met duurzame meubels ben je goed bezig voor het milieu, je bespaart er waarschijnlijk geld mee en je hebt design topmerken zoals de Harvink stoel die dus naast duurzaam erg stijlvol zijn. Eigenlijk is het gek als je niet voor duurzaam wonen zou kiezen hè? En als je dan toch op de goede weg bent, kun je ook andere stappen in duurzaam leven zetten. Zoals streven naar een plasticvrije badkamer en enkel kleding kopen die je ook echt nodig hebt.

En wil je toch echt eens andere meubels, vergeet dan vooral ook niet je oude een tweedekans te geven door ze te verkopen of weg te geven aan de kringloop of aan een goed doel.

Heb jij duurzame meubels in huis?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met mamablog Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.