Home Kinderen Hittegolf: Kleine kinderen en hitte: 10 tips!

Hittegolf: Kleine kinderen en hitte: 10 tips!

door Lizette

De zomervakantie is begonnen en veel gezinnen trekken naar het zuiden van Europa en andere warme bestemmingen voor een welverdiende vakantie. Ook in Nederland hebben we momenteel een echte zomer met tropische temperaturen. Heerlijk als je vrij bent en niets hoeft te doen. Soms is de hitte voor kleine kinderen best een uitdaging.

Kleine kinderen en een hittegolf: dit kun je doen!

Peuters en jongere kinderen voelen vaak zelf nog niet goed hoe ze zich voelen onder de zon en hoge temperaturen. En ze geven dat dus ook nog niet goed aan. Daarom is het met warm weer extra belangrijk op een aantal dingen te letten. Ik deel een aantal tips met je om met je kleine kinderen de hittegolf en hete dagen te trotseren.

#1 Drinken, drinken, drinken

Kinderen zijn net mensen 😉 Dus net zoals dat het voor ons belangrijk is, is het ook voor kleine kinderen belangrijk om genoeg te drinken. Water, (zelfgemaakte) ijsthee, (suikervrije) ranja, er gaan momenteel kannen per dag doorheen. Zelfs met die warmte vraagt mijn oudste nog steeds nauwelijks om drinken. Om het extra interessant te maken, kun je een speciale drinkbeker gebruiken.

Voor baby’s jonger dan 6 maanden is het belangrijk geen water te geven. Experts waarschuwen dan namelijk voor een aantal gevaren. Wel kun je extra borstvoeding of een flesje geven aan je baby bij heet weer.

#2 Pas op met hete dingen

Pas om met alles dat door de zon (te) heet wordt. Tegels in de tuin kunnen enorm heet worden met de zon erop. Dan kan met blote voetjes over de tegels lopen heel pijnlijk zijn voor kinderen. Daarom zijn slippers of sandalen verstandig. Ook bijvoorbeeld het zwarte zadel op een autootje of loopfiets kan pijnlijk heet worden. Dat soort speelgoed probeer ik altijd een beetje in de schaduw te laten staan.

Ontstaat er een blaar van de hitte? Met een EHBO cursus voor kinderen leer je wat je daar het beste mee kunt doen.

#3 Smeren, smeren, smeren

Sommige ouders zweren bij UV pakjes met korte of lange mouwen. Ik heb die ook wel eens gebruikt toen mijn zoontjes nog een baby waren. Nu lopen ze als peuter in de tuin vaak in een luier en blote billen rond. En op bijvoorbeeld een camping of zwemplas in een leuk zwembroekje. Wat je je kleine kinderen ook aandoet met hitte, smeer ze regelmatig in. Met felle zon mag dat zelfs ieder uur. En dan van top tot teen. Factor 50 it is!

#4 Ook goed eten

Met warm weer heb ik zelf altijd minder trek in eten. En dat lijkt bij mijn zoontjes hetzelfde te zijn. Om te zorgen dat ze toch wel genoeg binnen krijgen, eten we vooral veel frisse dingen. Zoals sappig fruit, komkommers, waterijsjes (oké, dat vult niet echt, maar toch) en we steken regelmatig de bbq aan, omdat ze dat gezellig vinden. Dan mogen ze stokbroodjes met kruidenboter die ze zo lekker vinden en rauwe worteltjes zelf in de dipsaus doen. Zo krijgen de kinderen na een hete dag toch nog genoeg binnen.

#5 In de schaduw

Naast het goed insmeren van jonge kinderen op een hete dag is het ook belangrijk om zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken. Onder de parasol in de tuin bijvoorbeeld of span een schaduwdoek. Zelfs boven een eventueel zwembadje, want ook in het water kunnen kinderen natuurlijk verbranden of te warm worden.

Het algemeen advies luidt om kinderen vooral tussen 12 en 15 uur zoveel mogelijk uit de zon te houden. Komt dat even mooi uit voor een middagdutje, voor de kinderen .. en jezelf 😉 Overigens is het op hete dagen voor kleine kinderen en jezelf sowieso fijn om rustig aan te doen.

#6 Verkoelende spelletjes

Ik noemde een zwembad in de tuin al even. Dat is wat mij betreft de ideale manier om af te koelen. Voor kleine kinderen werkt een klein badje met een laag laagje water prima. Hier scheppen mijn jongens er toch al het water weer uit met hun emmertjes en gietertjes en dat maakt hun spel juist zo leuk voor ze. Een watertafel vind ik ook ideaal speelgoed tijdens hete dagen.

Een gevecht met waterpistolen of waterballonnen is natuurlijk ook super leuk. Zeker als ze papa en mama nat mogen spetteren!

kleine kinderen en hitte

#7 Afkoelen in de airco

Boodschappen doen met kinderen is nou niet bepaald handig en zeker niet altijd gezellig. Maar net zoals ik graag mijn hoofd in de vriezer van de Jumbo steek, is dat voor kinderen ook wel lekker om even af te koelen.

#8 Ramen, gordijnen en deuren dicht

Zolang het buiten heet is, is het verstandig ramen, deuren en gordijnen dicht te houden. Zodat je binnen alles donker houdt en de warmte zoveel mogelijk buitensluit. Wanneer de zon onder gaat, gooi ik alle ramen tegen elkaar open om iets van verkoeling binnen te laten. Zo is het binnen in huis en zeker in de slaapkamers gelukkig vaak toch koeler dan buiten.

#9 De koelste slaapplek

Met hitte is voor kleine kinderen ook slaap belangrijk. Niet de coolste kinderkamer, maar de koelste slaapplek wint het voor de dutjes. Dat kan in de slaapkamer zijn, maar net zo makkelijk buiten in de kinderwagen op een schaduwrijke plek. Span geen hydrofiel over de kinderwagen. Daardoor loopt de temperatuur namelijk zelfs op en het kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Ik heb tot nu toe nog niet meegemaakt dat mijn kinderen ’s avonds niet konden slapen van de warmte. Mats slaapt zelfs nog in een zomerpyama onder een dekbed, omdat hij dat zo graag wilt. (Ik krijg het al heet als ik er naar kijk.) Wel gaan ze in de zomer iets later naar bed, maar dat ligt denk ik meer aan dat het nog lekker lang licht is.

#10 Zoek verkoeling buitenshuis

Is het thuis niet meer uit te houden? Zoek verkoeling buitenshuis. Een uitstapje maakt onze kinderen vaak al enthousiast. En verkoeling kun je op veel plekken vinden. Een dagje chillen aan een waterplas, naar een attractiepark met waterattracties, het bos in waar het vaak iets koeler is, een kabouterbos, naar zee, naar die ene speeltuin met veel schaduw. Het kan dichtbij of verder weg zijn, als er maar schaduw en/of water en plezier is.

Hoe trotseer jij met kleine kinderen de hitte?

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.