Wat kun je allemaal met moedermelk doen? Er zijn heel veel mogelijkheden voor het gebruik van gekolfde melk. Heb je een voorraad gekolfde melk in je vriezer liggen en weet je niet goed wat je ermee kunt? Bijvoorbeeld door een overproductie aan moedermelk die je regelmatig afkolft. Omdat je nakolft omdat je een tepelhoedje gebruikt. Omdat je een voorraad wilde hebben zodat je geen borstvoeding buiten de deur hoeft te geven. Of omdat je op kunstvoeding bent overgestapt en nog gekolfde melk over hebt. Wat de reden ook is, niet weggooien hoor! Dat is zonde van je inspanningen. Je kunt namelijk best veel andere dingen met moedermelk doen!
Moedermelk, wat kun je er allemaal mee doen?
De samenstelling van moedermelk is erg complex. Er zitten allerlei voedingsstoffen in om je baby te voeden en te laten groeien. Daarnaast bevat moedermelk stoffen die de kans op infecties en ziekten kleiner maken. En via de versnipperde voedingsstoffen in je moedermelk schijn je de kans op voedselallergie te verkleinen. Het is dus echt een wondermiddel. Zeker als je bedenkt wat je met gekolfde melk nog meer kunt doen. Smul mee met waar je moedermelk allemaal voor kunt gebruiken.
#1 Zoete pannenkoeken
Hoewel de samenstelling anders is dan die van koemelk – de melk die we normaliter vaak gebruiken – kun je ook van moedermelk pannenkoeken bakken. En die zijn vaak wat zoeter, omdat je deze melk van nature een zoete smaak heeft. Wanneer je baby oud genoeg is om ei te eten, kun je moedermelk pannenkoeken aanbieden.
Recept voor moedermelk pannenkoeken
Meng 100 ml moedermelk met 50 gram bloem en 1 ei in een kom. En kluts dit tot een luchtige pannenkoeken mix. Bak vervolgens de pannenkoeken zoals je gewend bent.
Voor de afwisseling kun je het ei vervangen door een geprakte banaan. Die smaken ook nog eens heel lekker!
#2 Moedermelk voor de huid
Moedermelk bestaat dus uit allerlei ingewikkelde stofjes, waarvan de werking nog steeds niet helemaal verklaard is. Maar wat wel bekend is, is dat deze melk goed is voor de huid. In plaats van badschuim of badolie kun je een scheutje gekolfde melk in het badje doen wanneer je je baby in bad doet.
Heb je pijnlijke tepels of kloven van borstvoeding geven? Ook daartegen helpen een paar druppels van je melk.
#3 Een drankje voor je andere kinderen
Hoewel bij borstvoeding aan baby’s wordt gedacht en minder of niet aan oudere kinderen, is het niet exclusief voor baby’s. Wel schijnt het zo (magischerwijs) te zijn dat je borsten de samenstelling van de melk aanpassen op de leeftijd van het kind dat je borstvoeding geeft. Maar dan nog, moedermelk kan door ieder kind gedronken worden, waarmee ze van de goede stoffen kunnen profiteren. Gekolfde melk kun je daarvoor in een (tuit)beker doen voor je andere kind(eren).
#4 IJsjes van moedermelk
Net zo makkelijk als dat je waterijsjes maakt, kun je die ook van gekolfde moedermelk maken. En met een bakje voor ijsklontjes maak je ook eenvoudig kleine ijsjes. Zo heb je op een hete dag iets verkoelends voor een baby die verder nog niets anders eet of drinkt, of die dit gewoon lekker vindt. Ook kunnen deze ijsjes verlichting geven bij de pijn van doorkomende tandjes.
#5 Moedermelk bij een snotneus
Moedermelk schijnt ook als natuurlijke zoutoplossing te werken bij een snotneus. Een goede vriendin zweert er ook bij dat het tegen oorontsteking werkt. Bij haar hielp het namelijk ook tegen de oorpijn van haar vriend, terwijl geen enkel ander middel werkte.
#6 Een sieraad voor mama
Met een speciale techniek is het mogelijk om moedermelk in een persoonlijk sieraad te laten verwerken. Ik heb er bijvoorbeeld een kraal van laten maken voor aan mijn armband. Maar een beeje gekolfde melk kan ook in een hanger of ring verwerkt worden. En vaak kun je kiezen om er iets aan toe te voegen, zoals een kleurstof of glitter. Op deze manier maak je een blijvende herinnering van je gekolfde melk als reminder aan de periode van borstvoeding. Je hebt hier overigens slechts enkele milliliters voor nodig. Dus ook met een restje gekolfde melk kun je een moedermelk sieraad laten maken.
#7 Moedermelk pap
Door het invriezen van gekolfde melk verandert de smaak een beetje. Sommige kinderen vinden de melk dan niet meer lekker en weigeren de fles. Zit je toch met die voorraad gekolfde melk in je vriezer en mag je baby pap eten? Probeer dan eens een pap met moedermelk te maken. Misschien lust je baby dat wel, omdat de smaak meer herkenbaar is.
#8 Donor voor een andere mama
Ondanks alle wil en inspanningen lukt het niet alle mama’s (meteen) om borstvoeding te geven. Als donor kun je met je voorraad gekolfde moedermelk hier iets in betekenen. Om officieel te mogen doneren, zijn er allerlei controles, hygiëne eisen en randvoorwaarden. Zo worden ziekten uitgesloten en wordt er rekening gehouden met allergieën. Op Facebook vind je groepen waar je onderling – dus zonder controles – kunt afspreken om je gekolfde melk te doneren als babyvoeding voor een ander.
Wat je allemaal met moedermelk kunt doen
Een kleine disclaimer na dit alles. Ik vertel je vanuit mijn ervaringen als mama en over dingen die ik gehoord heb over het gebruik van moedermelk. Ik heb geen medische deskundigheid noch ben ik expert op het gebied van laktatiekunde of voeding. Dus bij twijfel, raadpleeg altijd een deskundige professional.
Ik ben nieuwsgierig, wist jij dat je al deze dingen met gekolfde melk kon doen?